Zasmakuj w kuchni wege

2020-10-02

Kalendarze wypełnione są datami, które związane są z jedzeniem. W kulinarnym kalendarzu warto jednak jaskrawym pisakiem zaznaczyć również 1 października, czyli Światowy Dzień Wegetarianizmu.

Pomysłodawcą tej inicjatywy jest Międzynarodowa Unia Wegetariańska. Główny cel akcji to promowanie jadłospisu roślinnego jako różnorodnego i, rzecz jasna, pysznego sposobu komponowania codziennych posiłków. Nie jesteście pewni, czy wegetarianizm jest dla was? Z przepisami szefa kuchni Knorr dużo łatwiej będzie wprowadzić dania bezmięsne do menu na co dzień.

* Nie tylko dla wegetarian

Świętować tę wyjątkową okazję mogą wszyscy – nie tylko osoby, które zdecydowały się całkowicie wyeliminować produkty odzwierzęce ze swojej diety. W wielu miejscach na świecie właśnie tego dnia organizowane są wydarzenia, prezentacje, spotkania, a nawet duże festiwale, podczas których można zapoznać się z korzyściami płynącymi z roślinnego jadłospisu, wegetariańskimi recepturami i zamiennikami, które mogą znacząco ułatwić przejście na zieloną stronę mocy. Większość tego rodzaju akcji wiąże się również z degustacjami, które nieraz zaskakują,. Niejeden raz można być zaskoczonym, jak smaczne i urozmaicone jest jedzenie wegetariańskie. Przy okazji warto uświadomić sobie, że to, co ląduje na naszych talerzach, ma wpływ nie tylko na nasze doznania smakowe i stan zdrowia, ale też kondycję całej planety. Roślinna dieta jest mniej obciążająca dla środowiska. Cechuje ją mniejsze zużycie wody, niższa emisja gazów cieplarnianych, mniejszy wpływ na utratę bioróżnorodności, a także może wykarmić więcej ludzi.

Jak zostało już wspomniane, nie trzeba od razu rezygnować z ulubionych przysmaków. Warto jednak stopniowo wprowadzać w swoich nawykach dni jedzenia wegetariańskiego. Na początek raz w tygodniu, potem dwa, a dalej? To już tylko od was zależy. Na zachętę  -  przepis na ratatuj, dzięki któremu przekonacie się, że wcale nie trzeba korzystać z drogich i trudno dostępnych artykułów, by gotować kolorowo, smacznie i wegetariańsko.

Ratatuj

Czas przygotowania: 60 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 opakowanie Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr
  • 2 cukinie
  • 3 cebule
  • 4 pomidory
  • 2 czerwone papryki
  • 1 zielona papryka
  • 1 garść świeżego tymianku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 Liść laurowy z Turcji Knorr
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Cebule, cukinie, papryki oraz bakłażana pokrój w grubą kostkę. Połącz warzywa z oliwą z oliwek, a następnie rozłóż na tacy wyłożonej pergaminem. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30-40 minut.
  2. Gotowe warzywa wrzuć do garnka. Dodaj pomidory pokrojone w kostkę, posiekany tymianek i czosnek oraz liść laurowy. Wymieszaj z wodą zawartość opakowania Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr i połącz go z warzywami. Danie gotuj przez około 5-10 minut, aż sos zrobi się gęsty.

* Kulinarne klasyki w wersji wege

Nie da się ukryć, że tradycyjna polska kuchnia mięsem stoi. Kotlety schabowe, mielone, golonka, flaczki czy karkówka prosto z rusztu to specjały, bez których niejeden smakosz nie wyobraża sobie życia. Diety wegetariańskiej nie należy jednak postrzegać jako serii wyrzeczeń i przykrej rezygnacji z tego, co lubi się najbardziej. Niemalże każdą mięsną potrawę można przyrządzić, używając roślinnych alternatyw. Zamiast klasycznych kotletów można podać grzyby w chrupiącej panierce, świetnie nadają się do tego chociażby kanie albo boczniaki. Bigos wegetariański też smakuje wyśmienicie, grunt to dopasować odpowiednie dodatki. Suszone leśne grzyby, rodzynki, figi oraz zestaw ziół i przypraw sprawiają, że potrawie niczego nie brakuje. Ryba po grecku bez ryby? To też możliwe! Do duszonej włoszczyzny wystarczy dodać kawałki tofu, które wcześniej można zamarynować w ulubionych składnikach. Zerknijmy również w stronę kulinariów z innych części świata. Od dawna wiadomo, że kultowe burgery wcale nie muszą zawierać wielkiej porcji wołowiny, by zachwycać smakiem. Apetyczny kotlet można przyrządzić z kaszy i warzyw, np. marchwi czy soczewicy. Dla miłośników kuchni meksykańskiej szef kuchni Knorr opracował przepis na tortille z czerwoną fasolą, które nie tylko wyśmienicie smakują, ale też prezentują się pierwszorzędnie. 

Tortille z czerwoną fasolą

Czas przygotowania: 40 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 4 tortille pszenne
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka Czosnku z USA Knorr
  • 0,5 łyżeczki Chili z Indii Knorr
  • 1 łyżka Kminu rzymskiego z Indii mielonego Knorr
  • 1 pęczek natki kolendry
  • 2 łyżki Przyprawy do warzyw z grilla Knorr
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cukinia
  • 2 pomidory
  • 5 listków sałaty lodowej
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj pęczek kolendry. Paprykę i cukinię pokrój w plastry, a następnie obtocz warzywa w oleju oraz Przyprawie do warzyw z grilla Knorr. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i nałóż na nią warzywa. Wszystko wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut.
  2. Pomidory oraz cebulę pokrój w kostkę. Zeszklij cebulę na rozgrzanym oleju. Dodaj pomidory, fasolę odsączoną z wody, kmin rzymski, czosnek, chili oraz wlej pół szklanki wody. Całość gotuj przez kilka minut.
  3. Składniki przełóż do kielicha miksera i starannie rozdrobnij na pastę. Dopraw odrobiną soli oraz posiekaną natką kolendry.
  4. Podgrzej płaty tortilli na patelni i posmaruj je pastą z fasoli. Przekrój placki na pół. Z połówki zwiń rożek i podwiń koniec placka, aby zawartość nie mogła z niego wyciec. Do środka włóż liść sałaty oraz upieczone warzywa.

*Obiad to nie wszystko

Mimo że zazwyczaj to właśnie on jest głównym posiłkiem dnia i na nim skupiamy większość naszej kucharskiej energii, trzeba zwrócić uwagę także na pozostałe posiłki. Co z tego, że zjemy apetyczny lunch w wariancie wege, jeśli po południu zabraknie nam natchnienia i kulinarne doświadczenia skończą się na hot dogu z przydrożnego baru? Warto mieć w zanadrzu co najmniej kilka przepisów na wegetariańskie przekąski, które nie tylko zadowolą burczący brzuch, ale będą mogły pojawiać się również w naszym menu przy różnorodnych okazjach.

Wieczorem wracacie do domu zmęczeni i zmarznięci? Postawcie na zupy – przygotowane na warzywnym wywarze smakują bardzo dobrze, a przyrządzić je można z dowolnych warzyw. Planujecie seans filmowy? Do pochrupania warto mieć pieczone warzywa: marchew, buraka, pasternak, pietruszkę. Do nich świetnie pasują różne dipy, sosy i pasty, np. z grillowanej cukinii albo bakłażana. Jeśli chcecie pokazać bliskim podczas przyjęcia, jak zabrać się za dietę wegetariańską, podajcie focaccię z pomidorami. Równie dobrze możecie zabierać ją ze sobą do pracy lub szkoły w ramach drugiego śniadania. Jesteśmy p ewni, że już niedługo razem ze znajomymi będziecie wymieniać się sprawdzonymi przepisami na wyśmienite, wegetariańskie dania.

Focaccia z pomidorami

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 6

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 35 g drożdży
  • 300 ml wody
  • 4 pomidory
  • 2 łyżki Mieszanki ziół i Przyprawy Włoskiej z suszonymi pomidorami Knorr
  • 1 łyżeczka Przyprawy suszone pomidory z czosnkiem Knorr
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 6 łyżek krojonych pomidorów z puszki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 pęczek świeżego oregano
  • 1 łyżeczka soli morskiej

Sposób przygotowania:

  1. Do miski miksera wrzuć drożdże, wsyp cukier, sól i przyprawy Knorr, a następnie wlej wodę. Podgrzewaj wszystko przez 2 minuty.
  2. Dodaj krojone pomidory z puszki i oliwę z oliwek. Mieszaj wszystko dokładnie przez minutę.
  3. Do miksera wsyp mąkę i wyrabiaj ciasto przez około 3 minuty. Gotowe ciasto wyjmij z maszyny i posyp odrobiną mąki. Masę wyrabiaj jeszcze przez chwilę w dłoniach i włóż do miski. Ciasto przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Pomidory pokrój na małe części.
  5. Blachę do pieczenia posmaruj oliwą z oliwek. Połóż na nią ciasto i rozgnieć je palcami, aby powstały lekkie dołki. Masę skrop oliwą z oliwek oraz poukładaj części pomidorów. Na koniec posyp całość przyprawami Knorr. Focaccie piecz przez około 25 minut. Danie serwuj w towarzystwie świeżych ziół.

Zdjęcie reklamy numer 0
Zdjęcie reklamy numer 1

Polecam lekarza

lek. Katarzyna Student

Bardzo przyjemna wizyta. Pani Doktor rzetelna, konkretna i pomocna. Czułam, że jestem pod dobrą opieką. Bardzo polecam! 

dr n. med. Alina Chwist – gastrolog, internista

Ogromna wiedza i kompetencja. Jestem bardzo zadowolony z wizyty. Otrzymałem szczegółowe wyjaśnienia sposobu leczenia. Polecam 

prof. dr hab. n. med. Władysław Pierzchała - pulmonolog, alergolog, internista

Pan profesor posiada ogromną wiedzę i doświadczenie, wybitny specjalista. Dokładnie wyjaśnia na czym polega schorzenie. Jest uprzejmy i  ma bardzo dobry stosunek do pacjenta. W moim przekonaniu to lekarz z powołania.

dr n. med. Aleksandra Ledwon – endokrynolog, internista

Pani doktor dokładnie wyjaśniła problem, cierpliwie odpowiadała na pytania. Spokojna, miła, życzliwa, wizyta przebiegła bez pośpiechu. 

dr n. med. Michał Kucio - internista, kardiolog

Lekarz kompetentny, rzeczowy, z ogromną wiedzą. Podczas wizyty wykazał się zaangażowaniem i profesjonalizmem. Serdecznie polecam.